Proiect fotovoltaic din Caracal, vândut cu 700.000 de euro
- Detalii
- Publicat în 14 January 2014
Participaţia de 92,5% dintr-un proiect cu panouri solare “ready to build” din Caracal a fost vândută de curând cu 689 de mii de euro. Proiectul cu toate avizele aprobate este prevăzut a avea o capacitate instalată de 7 MW şi producţie anuală de 8.654 MWh, indică un document al firmei Caracal Solar Alpha.
Proiectul se întinde pe o suprafaţă de 17 hectare şi e poziţionat la est de calea ferată Corabia - Caracal, în zona Romvag. Terenul, aflat în trecut în administrarea ANIF filiala Olt face parte din zona de irigaţii aflată în amenajarea terasă Calaraşi şi a necesitat scoaterea din circuitul agricol şi introducerea în intravilan.
Cum se întâmplă de obicei asemenea dezvoltări, începutul proiectului corelat obţinerii avizelor e încredinţat unor oameni mai “descurcăreţi” de-ai locului sau, în cazul investitorilor foarte mari, aceste formalităţi care presupun extrem de multă birocraţie şi cheltuieli (spre exemplu cu scoaterea din teren agricol şi introducerea în intravilan) pot fi încredinţate unor case de avocatură înspre gestionare, care la rândul lor pot delega unele dintre sarcini la terţi. Odată ajunse în stadiul “ready to build”, proiectele sunt vândute adevăraţilor investitori. În multe cazuri, cumpărătorii, iniţial asociaţi minoritari, sunt firme străine sau firme româneşti paravan pentru anumite firme străine.
În cazul de faţă, cumpărătorii sunt Caracal Energy, reprezentată de un oarecare Felice Giuseppe şi E. Bester Generacion, o firmă spaniolă din Sevilia. Acestea deţineau înainte de cumpărarea proiectului câte 2,5%, alături de un cetăţean sud-coreean din Seul, care avea şi are şi în prezent 2,5% din proiect.
Cumpărătorul spaniol
Bester Generacion este un dezvoltator de proiecte de energie regenerabilă cu o prezenţă destul de vastă în ţările din regiune. Dezvoltatorul are proiecte în diverse stadii de execuţie în ţări precum Bulgaria (5 MW), Italia (61 MW), Franţa (10,4 MW) şi altele.
Deşi s-a extins repede, compania a fost înfiinţată abia în anul 2009 iar în anul 2010 deja a intrat pe piaţa din Italia, proiectând 5 centrale fotovoltaice în sudul acestei tari, în regiunea Puglia. În 2011, a semnat un acord urmând să execute diverse proiecte solare în Italia, cu o putere totală de 60 MW. De altfel, cea mai importantă activitate a dezvoltatorului spaniol se desfăşoară în Italia.