Un "premiant" la fonduri UE pentru eoliene renunţă la proiecte
- Detalii
- Publicat în 06 November 2013
Foarte mulţi au fost miraţi când, în primăvară, cel mai mare contract semnat de Ministerul Economiei pentru cofinanţarea din fonduri europene dedicată producţiei electricităţii din surse regenerabile a fost câştigat de Energie Ecologică Rogis, o firmă care în ultimii cinci ani a avut cifră de afaceri zero, pierderi şi datorii. Valoarea contractului de bani europeni a fost de circa 80 milioane de lei. De curând, asociaţii firmei respective au hotărât să renunţe la mai multe proiecte de profil pe care le au în România. De ce? Ca urmare a inactivităţii şi a climatului economic internaţional în domeniul eolienelor, se arată în hotărârile asociaţilor.
Energie Ecologică Rogis s-a înfiinţat în vara lui 2007 şi de atunci figurează la Ministerul de Finanţe cu cifră de afaceri zero, angajaţi deloc în cea mai mare parte a timpului sau cu doar trei salariaţi în 2010, pierderi constante, datorii mari şi creanţe mult mai mici. Firma este controlată în proporţie de peste 90% de compania “Ogis Renewable Energy Limited”, cu sediul în Gibraltar.
Spre exemplu, în 2012, înainte de a obţine marele contract cu bani europeni, firma avea cifră de afaceri zero, datorii de peste 5,5 milioane de lei şi o pierdere de circa 440.000 de lei. În 2011, cifră de afaceri zero, datorii de peste 3,3 milioane de lei şi o pierdere de peste 200.000 de lei. Nici în anii de la înfiinţare situaţia nu a fost mai… roză. Firma a fost aleasă totuşi în aprilie să ia bani europeni pentru ridicarea unui parc eolian în judeţul Brăila. Toate astea în timp ce multe firme care vor bani europeni sunt refuzate.
Nu ne sunt clare motivele pentru care firma a fost printre marii câştigători de bani europeni pentru construcţia de eoliene. Cu siguranţă însă, nu cifrele de mai sus o recomandă. Merită amintit poate şi că Ogis a apelat pentru consultanţă, due diligence sau alte aspecte, atât pentru terenuri cât şi pentru dezvoltare sau vânzare proiecte eoliene la renumita casă de avocatură Wolf Theiss. Ce mai ştim sigur e că asociaţii firmei, care au mai multe astfel de firme în România, au început de curând să le închidă.
La ce firme se renunţă
Printre firmele la care Ogis vrea să renunţe se numără Energeco Rogis, Ecologis Energie şi Rogis ST Energie Ecologică. Asociaţii acestora, Ogis (95% deţinere) şi austriacul Leopold Gartler, vor ca după stingerea pasivului ca urmare a lichidării, să împartă eventualele active rămase. Aceştia susţin de asemenea că nu sunt necesare alte acorduri cu creditorii întrucât activul firmelor dizolvate acoperă elementele de pasiv.
Multe dintre firmele controlate de Ogis în România au fost înfiinţate în vara anului 2007. De atunci şi până acum, cele mai multe o ţin pe pierderi, cifră de afaceri zero aproape în fiecare an şi datorii cu mult peste creanţe. Vorbim despre firme precum Energeco Rogis, Energotech, Energie Ecologică Rogis, Rogis ST Energie Ecologică, Energologis, Ecologis Energie sau Ecoenerg SG Rogis.
Proiectul căştigător din Brăila
Proiectul pentru care Energie Ecologică Rogis a semnat pentru bani europeni are o valoare totala de 189,2 milioane de lei şi constă în realizarea unui parc eolian în Lunca Calmatuiului din judeţul Brăila. Capacitatea instalată a proiectului ar urma să fie de 126 MW iar suprafaţa 22 kmp.
Parcul ar urma să se întindă de la graniţa cu localităţile Zavoaia şi Liscoteanca, înspre nord şi vest, până la DN 21 Calaraşi – Slobozia – Brăila, înspre sud şi est.
Proiectul este situat pe teritoriul administrativ al oraşului Însurăţei şi se pregăteşte încă dinainte de anul 2009, ceea ce nu e deloc puţin ca timp, în ciuda birocraţiei autorizaţiilor din România. Rămâne de văzut dacă pentru acest dezvoltatorul acestui proiect, banii europeni… aduc fericirea.