Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu07182024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Energie Regenerabila Stiri Energie Regenerabila Energie Solara/Eoliana Se desfiinţează cinci firme eoliene din Dobrogea. Concurenţa din zonă şi dificultatea creditării, principalele cauze

Se desfiinţează cinci firme eoliene din Dobrogea. Concurenţa din zonă şi dificultatea creditării, principalele cauze

teren eoliene

Boom-ul proiectelor eoliene, început în perioada în care încă se mai dădeau credite cu buletinul începe să se dezumfle. Multe dintre firmele care au demarat proiecte de profil în anii 2007 – 2008 se bazau atunci pe alte realităţi economice, cu creditare relaxată şi cu foarte puţină concurenţă în domeniu.

Între timp, lucrurile s-au schimbat, iar unele firme s-au văzut nevoite să renunţe de tot la afacere sau măcar la amploarea acesteia. Un cuvânt greu de spus l-au avut aici şi birocraţia autorizaţiilor şi avizelor dar şi procesul lent de concesionare a zecilor de parcele de terenuri de la localnici şi de adunare a acestora în loturi mari, unitare.

În bună măsură ca urmare a concurenţei din Dobrogea, s-a ajuns la situaţia în care regiunea cea mai propice dezvoltării eolienelor a devenit şi cea mai “favorabilă” insolvenţei sau dizolvării firmelor de profil.

Cum deja s-au depus mai multe proiecte eoliene decât “poate duce” la momentul actual şi în perioada imediat următoare sistemul energetic naţional, problema nu este dispariţia (logică) a multor firme de eoliene ci când va avea loc mai serios procesul de selecţie naturală a acestora. Deocamdată, acest proces e abia în perioada de început.

În perioada 2008 – 2009, EP Global Energy Ltd (EPGE) anunţa planuri mari în mai multe localităţi din judeţul Constanţa, unde dorea să ridice turbine eoliene. Astfel că a înfiinţat şase firme dedicate proiectelor, în localităţi precum Cobadin, Negru Vodă, Mereni, Amzacea sau Ciocârlia.

În judeţul Constanţa însă, aproape că nu există localitate pe care să nu se bată mai multe proiecte eoliene. Localităţile de mai sus nu fac excepţie. Spre exemplu, la Mereni au mai depus proiecte Gamesa Energy şi Westwind Mereni, la Cobadin - Dania Development, Extra Power SA şi Renovatio Power, la la Amzacea - Sorgenia România etc.

Aşa se face că după ce în anul 2011, împotriva a cinci din cele şase firme înfiinţate de EPGE s-au depus acţiuni de dizolvare. Mai mult decât atât, în a doua jumătate a lunii trecute, pentru cele cinci firme, asociaţii au hotărât dizolvarea şi lichidarea. Este vorba mai precis despre EP Wind Project (Rom) One, Two, Three, Four şi Seven.

Singura firmă rămasă în picioare dintre toate acestea este EP Wind Project (Rom) Six care, după o lungă perioadă de încercări, a reuşit în toamna trecută să atragă un credit de 91 de milioane de euro pe 13 ani şi jumatate de la BERD şi alte banci pentru construcţia unui parc eolian între localităţile Chirnogeni şi Independenţa. Fondurile pentru dezvoltare ale proiectului ( care va costa în total circa 130 milioane de euro) au fost asigurate de BERD (31 de milioane de euro) şi restul de 60 de milioane de euro dintr-un credit sindicalizat de la Erste Group Bank AG (EBS), ING Bank NV and UniCredit Bank Austria AG.

Proprietarul iniţial al proiectului, ciprioţii de la EP Global Energy, mai deţine doar 20% din ferma eoliană. Asta pentru că pe lângă fondul pan-european Marguerite care a cumpărat jumătate din proiect, 30% a fost cumpărat de un fond de investiţii condus de Enercap Capital Partners din Republica Cehă. EP Global, companie cu capital integral privat înregistrată în Cipru, mai are proiecte în Iordan şi Albania.

Tot cu proiecte în Dobrogea, aşa cum scria de curând Energy Report, au intrat de data aceasta în insolvenţă, firmele Wind Wings (care avea încă din anul 2011 PUZ-ul aprobat pentru un parc eolian de 20 de hectare în extravilanul oraşului Tulcea) si Eol Est Energy.

Tag Cloud