ISPH-ul lui Dan Ioan Popescu, încă două microhidrocentrale
- Detalii
- Publicat în 30 January 2014
Institutul de Studii şi Proiectări Hidroenergetice construieşte încă două microhidrocentrale pe Gilort şi pe lângă aceste investiţii se adaugă modernizarea şi retehnologizarea altor două, reiese dintr-o hotărâre a companiei, consultată de Energy Report.
Cele două microhidrocentrale se vor numi Gilort şi Novaci Amonte iar retehnologizările vor fi la Tomşani 1-3 şi Novaci 2-5. De altfel, ISPH are mai multe microhidrocentrale pe râul Gilort. ISPH este controlat, conform ultimelor informaţii, de fostul ministru Dan Ioan Popescu.
Interesant e faptul că în urmă cu patru ani, tot pe Gilort au anunţat că vor să construiască două microhidrocentrale nişte investitori italieni. Mai precis, italienii de la Serg Company a anunţat deja la acea vreme că investesc milioane de euro, au obţinut avize, autorizaţii de construire dar… probabil că nu chiar oricine are voie să construiască în zonă. Altă explicaţie n-am găsit pentru faptul că investiţia italienilor e în stand-by, deşi s-au plătit deja peste un milion şi jumătate de euro pe studii de fezabilitate şi toată birocraţia cu actele premergătoare. În zonă poate însă să construiască ISPH.
Institutul s-a făcut remarcat în ultimii ani, printre multele lucrări de amploare şi prin faptul că a avut drept de exclusivitate asupra a zeci de contracte cu Hidroelectrica pe asistenţă tehnică, studii de fezabilitate, proiecte tehnice etc. Problema e că toate acestea au fost făcute prin încredinţare directă, fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare.
În plus, începând din timpul guvernării Năstase până la guvernarea Tăriceanu, în scandalul retehnologizării Porţilor de Fier 1 şi 2 prin încredinţare directă, tot ISPH a fost implicat, pe partea de proiectare.
Ca scurt istoric, amintim că ISPH are o veche tradiţie în domeniul proiectării marilor lucrări de construcţii şi infrastructură şi nu doar în domeniul proiectării. Compania s-a format cu acest nume în 1963 când departamentul hidroenergetic, care exista din anul 1949 în cadrul Institutului de Studii şi Proiectări Energetice (ISPE) a fuzionat cu Întreprinderea de Cercetări şi Studii Energetice (ICSE).