Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Energie Regenerabila Stiri Energie Regenerabila Energie Hidro si Geotermala ISPH-ul lui Dan Ioan Popescu, încă două microhidrocentrale

ISPH-ul lui Dan Ioan Popescu, încă două microhidrocentrale

microhidrocentrala 3

Institutul de Studii şi Proiectări Hidroenergetice construieşte încă două microhidrocentrale pe Gilort şi pe lângă aceste investiţii se adaugă modernizarea şi retehnologizarea altor două, reiese dintr-o hotărâre a companiei, consultată de Energy Report.

Cele două microhidrocentrale se vor numi Gilort şi Novaci Amonte iar retehnologizările vor fi la Tomşani 1-3 şi Novaci 2-5. De altfel, ISPH are mai multe microhidrocentrale pe râul Gilort. ISPH este controlat, conform ultimelor informaţii, de fostul ministru Dan Ioan Popescu.

Interesant e faptul că în urmă cu patru ani, tot pe Gilort au anunţat că vor să construiască două microhidrocentrale nişte investitori italieni. Mai precis, italienii de la Serg Company a anunţat deja la acea vreme că investesc milioane de euro, au obţinut avize, autorizaţii de construire dar… probabil că nu chiar oricine are voie să construiască în zonă. Altă explicaţie n-am găsit pentru faptul că investiţia italienilor e în stand-by, deşi s-au plătit deja peste un milion şi jumătate de euro pe studii de fezabilitate şi toată birocraţia cu actele premergătoare. În zonă poate însă să construiască ISPH.

Institutul s-a făcut remarcat în ultimii ani, printre multele lucrări de amploare şi prin faptul că a avut drept de exclusivitate asupra a zeci de contracte cu Hidroelectrica  pe asistenţă tehnică, studii de fezabilitate, proiecte tehnice etc. Problema e că toate acestea au fost făcute prin  încredinţare directă, fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare.

În plus, începând din timpul guvernării Năstase până la guvernarea Tăriceanu, în scandalul retehnologizării Porţilor de Fier 1 şi 2 prin încredinţare directă, tot ISPH a fost implicat, pe partea de proiectare.

Ca scurt istoric, amintim că ISPH are o veche tradiţie în domeniul proiectării marilor lucrări de construcţii şi infrastructură şi nu doar în domeniul proiectării. Compania s-a format cu acest nume în 1963 când departamentul hidroenergetic, care exista din anul 1949 în cadrul Institutului de Studii şi Proiectări Energetice (ISPE) a fuzionat cu Întreprinderea de Cercetări şi Studii Energetice (ICSE).

 

Tag Cloud