Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu11212024

Last updateSun, 17 Nov 2024 1pm

Romana English
Back Home Electricitate Stiri Electricitate Energie Nucleara Nuclearelectrica atribuie canadienilor contractul de jumătate miliard de euro pentru retehnologizarea unităţii 1 de la Cernavodă

Nuclearelectrica atribuie canadienilor contractul de jumătate miliard de euro pentru retehnologizarea unităţii 1 de la Cernavodă

Nuclearelectrica a anunţat atribuirea unui contract de puţin peste jumătate miliard de euro către canadienii Candu Energy Inc., o companie AtkinsRealis SNC-Lavalin Group Inc. şi Canadian Commercial Corporation („CCC”), pentru retehnologizarea Unităţii 1 a CNE Cernavodă.

Candu Energy Inc., o companie AtkinsRealis SNC-Lavalin Group Inc. şi Canadian Commercial Corporation („CCC”), o corporaţie federală de stat, va funriza “scule şi componente ale reactorului, precum şi servicii de inginerie şi tehnologie”, în sprijinul prelungirii duratei de viaţă a reactorului CANDU al Unităţii 1 a CNE Cernavodă.

Contractul continuă seria de contracte anterioare pre-proiect pentru Retehnologizarea Unităţii 1, cu AtkinsRealis.

"Suntem bucuroşi să ne extindem colaborarea pentru proiectul retehnologizării Unităţii 1 de la Cernavodă cu AtkinsRealis, care şi-a dovedit deja experienţă şi capacitatea. Întrucât Unitatea 1 este un pilon strategic pentru stabilitatea energetică a României, suntem mândri să realizăm acest proiect la standarde de excelenţă şi să continuăm să oferim energie curată pentru următorii 30 de ani după retehnologizarea să. În plus, prelungirea duratei de viaţă a Unităţii 1 va continuă să aducă multiple beneficii pentru România: păstrarea locurilor de muncă de înalta calitate, precum şi crearea de noi locuri de muncă, investiţii în comunitate, contribuţii importante la bugetul local şi de stat, precum şi proiecte pentru lanţul de aprovizionare local, că parte a viziunii noastre de a crea un viitor sustenabil pentru generaţiile următoare", a declarat Cosmin Ghiţă, Director General al Nuclearelectrica SA.

Unitatea 1 CNE Cernavodă a intrat în exploatare comercială în anul 1996, are o capacitate instalată de 700 MWe, iar în cei 27 de ani de operare a livrat în Sistemul Energetic Naţional 138.388.129 MWh, la un factor de capacitate de peste 90%, ceea ce a plasat-o constant printre cele mai performanţe unităţi la nivel global. După retehnologizare, în anul 2029, Unitatea 1 a CNE Cernavodă va continuă să producă aproximativ 5 TW anual şi să evite eliberarea a 5 milioane de tone de CO2 anual, energia nucleară având, pe întreg ciclul de viaţă, cea mai redusă amprenta de carbon dintre toate sursele.

"În calitate de producător de echipamente originale (OEM) ale tehnologiei nucleare CANDU, suntem mândri că această soluţie utilizată, testată şi dezvoltată în Canada - care a fost atât de eficientă pe plan intern şi internaţional - a oferit, de asemenea, românilor energie electrică fără emisii, eficientă din punct de vedere al costurilor şi neîntreruptă pentru generaţii întregi, asigurându-le independenţa energetică continuă şi servind, de asemenea, că un model excelent pentru restul Europei de Est", a declarat Ian L. Edwards, preşedinte şi director executiv al AtkinsRealis.

AtkinsRealis este singură organizaţie care şi-a asumat un rol de lider în toate proiectele de prelungire a duratei de viaţă a reactoarelor CANDU de până acum la nivel global, inclusiv cele executate cu succes sau în curs de desfăşurare în Asia, America de Nord şi America de Sud. Lucrările executate în prezent de AtkinsRealis pentru proiectele de prelungire a duratei de viaţă a reactoarelor CANDU din Ontario includ 10 reactoare la Darlington şi Bruce Power.

Semnarea contractului este programată să aibă loc în următoarele săptămâni, iar intrarea să în vigoare este condiţionată de aprobarea Adunării Generale a Acţionarilor SNN şi de finalizarea procedurilor de aprobare ale Guvernului Canadei.

Nuclearelectrica SA este compania de stat producătoare de energie electrică, termică şi combustibil nuclear care funcţionează sub autoritatea Ministerului Energiei, statul român deţînând 82,49% din acţiuni, iar ceilalţi acţionari 17,50%, după listarea companiei la bursă în 2013.

Tag Cloud