Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Electricitate Stiri Electricitate Energie Nucleara Peste de Fukushima - de 2.500 de ori mai radioactiv decat limita maxima

Peste de Fukushima - de 2.500 de ori mai radioactiv decat limita maxima

Peste radioactiv

Un peste prins recent in scupul efectuarii de teste in apele din apropierea centralei nucleare japoneze avariate de la Fukushima prezenta un nivel impresionant de contaminare radioactiva, de peste 2.500 de ori mai mare decat limita maxima legala admisa de statul japonez, potrivit operatorului centralei, Tokyo Electric Power (TEPCO), citat de Le Monde.

TEPCO a anuntat ca a masurat, intr-un peste din specia murasoi, o cantitate de cesiu radioactiv egala cu 254.000 Bq/kilogram, de 2.540 de ori mai mare decat limita de 100 Bq/kilogram impusa de guvern pentru organisme vii provenind din ocean.

Pestele, provenind de familia sebastelor, a fost capturat in golful situat in apropierea centralei nucleare Fukushima Daiichi, care pe 11 martie 2011 a fost victima unui tsunami gigant, care a distrus 4 dintre cele 6 reactoare ale centralei si a deversat in natura importante cantitati de substante radioactive.

Se vor instala plase de protectie

Pentru a evita riscul ca pesti puternic contaminati radioactiv sa se deplaseze pe distante prea mari, astfel incat sa apara pericolul de a fi mancati de alte specii sau pescuiti de oameni, TEPCO anuntat ca va instala plase de protectie in jurul zonei contaminate.

De asemenea, anul trecut, guvernul de la Tokyo a inasprit restrictiile cu privire la alimentele provenite din prefectura Fukushima si din provinciile invecinate.

Pe 21 august 2012, TEPCO anuntase ca niste pesti pescuiti in Oceanul Pacific, in interiorul razei de 20 de kilometri din jurul centralei, care este inchisa pentru orice activitate umana, prezentau un nivel de radioactivitate de 25.800 Bq/kilogram, de 258 mai mare decat limita maxima admisa – cifra record la acea data.

Tag Cloud