Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Sat04202024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Electricitate Stiri Electricitate Energie Electrica Scandalul energetic din Bulgaria se lasă cu urmăriri penale. CEZ contraatacă și reclamă autoritățile de la Sofia la Comisia Europeană

Scandalul energetic din Bulgaria se lasă cu urmăriri penale. CEZ contraatacă și reclamă autoritățile de la Sofia la Comisia Europeană

CEZ Bulgaria

După o anchetă care a durat circa o lună, Procuratura din Bulgaria a întocmit un număr de cinci dosare de urmărire penală în scandalul energetic care a dus recent la masive proteste de stradă față de scumpirea fără precedent a facturilor la curent electric de către monopolurile din domeniu și a obligat guvernul lui Boiko Borisov să demisioneze. Printre cei acuzați se numără subsidiara locală a companiei de utilități CEZ, deținute de statul ceh, care se confruntă cu 21 de capete de acuzare și față de care a fost demarată deja procedura de suspendare a licenței de distribuitor de electricitate.

Principala acuzație adusă celor de la CEZ este că au încălcat legea achizițiilor publice și că au efectuat achiziții scumpe de la firme afiliate, aflate în grupul CEZ, achiziții al căror cost a fost inclus în majorarea de preț a curentului electric furnizat consumatorilor. În plus, cehii sunt acuzați de nereguli masive în procedurile de calcul al cantităților de energie utilizate de consumatori, mai precis de „umflarea” consumului și, deci, a facturilor de plată.

Procurorii bulgari au declanșat urmărirea penală și față de reprezentantul Ministerului Economiei din Bulgaria în Consiliul de Administrație al subsidiarei locale a CEZ, unde statul bulgar deține acțiuni. Motivul este că, din culpa acestuia, statul bulgar a omis să încaseze dividendele care i se cuveneau din profiturile companiei pe anii 2011 și 2012, pe baza acțiunilor deținute, reprezentând atunci 33% din capitalul societății.

Potrivit Procuraturii, în acest fel, bugetul de stat al Bulgariei a fost păgubit cu o sumă totală de peste 100 de milioane de euro. Suma este semnificativ mai mare decât cea încasată la finalul anului trecut de statul bulgar în urma vânzării acestor acțiuni. Problema cea mare este că, în urma acestei vânzări, statul și-a pierdut dreptul de a încasa din urmă dividendele respective, așa că banii nu mai pot fi recuperați.

Autoritate de reglementare „capturată”

Acuzații grave au fost formulate și împotriva companiei de stat de electricitate deținută de statul bulgar – NEK. Oficialii acesteia sunt acuzați că au achiziționat energie electrică de la producători la prețuri mai mari decât plafonul maxim impus de legislația în vigoare și că metoda de formare a acestor prețuri a fost una frauduloasă, scumpind curentul electric pentru consumatori cu până la 25%.

Mai mult, cei de la NEK au semnat cu bună știință contracte dezavantajoase pentru stat și consumatori cu companiile producătoare, angajându-se să achiziționeze permanent, în orice condiții, întreaga producție de energie electrică a acestora, indiferent de cererea de consum de pe piață.

În fine, a fost declanșată urmărirea penală și împotriva unor oficiali ai autorității bulgare de reglementare în energie, care nu i-au sancționat pe distribuitori pentru încălcarea regulilor de calcul al facturilor lunare de curent pentru consumatori, au omis să le controleze acestora cheltuielile și achizițiile și nu le-au ridicat licențele ca urmare a acestor ilegalități. 

„Autoritatea nu s-a comportat ca un supraveghetor și un reglementator, ci ca un notar, care a legitimat într-un mod necritic acțiunile companiilor din domeniu, acceptându-le toate cerințele”, a declarat procurorul general al Bulgariei, Sotir Tsatsarov.

Cehii se plâng la UE

CEZ a înaintat Comisiei Europene o reclamație la adresa Bulgariei, susținând că procedura de suspendare a licenței de distribuitor de energie electrică declanșată de autoritățile de la Sofia față de subsidiara sa din Bulgaria ar putea încălca legislația locală, dar și normele europene.

În plus, această procedură ar putea încălca libertatea de circulație a capitalurilor și libertatea de a stabili subsidiare în alte state membre, prevăzute de către tratatele de bază ale Uniunii Europene.

„Am fost obligați să recurgem la această reclamație pentru că ne confruntăm în mod repetat cu intervenții negative din partea instituțiilor din Bulgaria. Am solicitat Comisiei Europene o evaluare independentă a întregii situații create, pentru a ne asigura că firmele noastre din Bulgaria vor avea parte de proceduri juste și obiective”, a declarat șeful diviziei externe a CEZ, Tomas Pleskac.

Acesta a adăugat că, potrivit legislației europene, procedurile de revocare a licenței unui distribuitor de energie pot fi inițiate doar de către o autoritate independentă de reglementare în domeniu, nu de guverne sau de alte instituții. Ridicarea licenței CEZ a fost solicitată de fostul premier bulgar Boiko Borisov, într-un moment când Bulgaria era zguduită de ample proteste de stradă ale consumatorilor revoltați de scumpirea fără precedent a facturilor la curent electric, iar ulterior de către procurorul șef al Bulgariei.

În plus, CEZ susține că motivele invocate de bulgari pentru revocarea licenței nu sunt legale. Potrivit companiei, legislația prevede că o astfel de licență poate fi revocată doar pentru punerea în pericol a sistemului energetic național, violarea permanentă a condițiilor de acordare a licenței, neconformare la instrucțiunile autorității de reglementare sau furnizarea de informații false în documentele de solicitare a licenței.

Tag Cloud