Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu11212024

Last updateSun, 17 Nov 2024 1pm

Romana English
Back Home Electricitate Stiri Electricitate Energie Electrica Bulgaria: regenerabilii bat statul la tribunal, CEZ umflă consumul și costurile, investițiile americane sunt anchetate, iar holdingul de stat ar putea falimenta

Bulgaria: regenerabilii bat statul la tribunal, CEZ umflă consumul și costurile, investițiile americane sunt anchetate, iar holdingul de stat ar putea falimenta

Bulgaria haos energie

Un tribunal bulgar a dat câștig de cauză acțiunii intentate în justiție de trei dezvoltatori de facilități de energie solară, care au contestat introducerea de către autoritățile de la Sofia, anul trecut, a unor taxe de conectare la rețeaua de electricitate pentru producătorii de energie regenerabilă, ca formă de reducere a subvențiilor pe care aceștia le primesc de la stat.

Sute de producători de energie regenerabilă din Bulgaria au dat în judecată autoritatea bulgară de reglementare în energie pentru aceste taxe, care taie efectiv veniturile dezvoltatorilor de energie solară cu procente cuprinse între 20 și 40%, iar pe cele ale producătorilor de energie eoliană cu circa 10%, transmite Reuters.

Anularea în justiție a taxelor impuse de stat producătorilor de energie regenerabilă riscă să adâncească și mai mult criza din sectorul energetic bulgăresc, după ce guvernul a fost nevoit să demisioneze ca urmare a protestelor populare față de scumpirea electricității, scumpire datorată în bună măsură avântului energiei verzi și subvențiilor de care se bucura aceasta.

Potrivit motivării sentinței, decizia de impunere de taxe de conectare la rețeaua de electricitate pentru dezvoltatorii din sectorul verde a fost discriminatorie, a fost luată în mod netransparent, fără a fi pusă mai întâi în dezbatere publică, și nu a fost suficient fundamentată necesitatea adoptării ei pentru binele public.

Autoritatea bulgară de reglementare în energie a anunțat că va înainta recurs, însă dacă sentința va fi confirmată de instanțele superioare, dezvoltatorii de energie regenerabilă vor fi îndreptățiți să ceară despăgubiri de la stat, care ar putea ajunge la milioane de leva.

Creștere galopantă

Pentru a-și îndeplini ținta de a ajunge până în 2020 la o pondere de 16% a energiei regenerabile în totalul consumului, Bulgaria a oferit tarife preferențiale avantajose investitorilor în facilități eoliene și fotovoltaice. Subvențiile au făcut ca, anul trecut, capacitatea instalată totală a parcurilor fotovoltaice din Bulgaria să ajungă la peste 900 MW, o creștere explozivă comparativ cu 2011, când era de doar 134 MW. 

Astfel, creșterea capacității instalate regenerabile a depășit cu mult estimările inițiale și a pus presiune pe rețeaua de electricitate a Bulgariei, veche și nemodernizată, dar și pe facturile consumatorilor, cei care suportă de fapt tarifele preferențiale de care beneficiază, prin decret de stat, dezvoltatorii de energie verde.

Reacția agresivă a investitorilor în regenerabile se explică prin aceea că aceștia s-au împrumutat masiv pentru a-și finaliza proiectele, bazându-se pe tarifele preferențiale subvenționate garantate de guvern. Potrivit organizației profesionale a investitorilor în eoliene din Bulgaria, aceștia au luat doar de la băncile locale credite pentru investiții în sumă totală de circa 1,33 miliarde dolari.

Asociația Fotovoltaică din Bulgaria, grupul local de lobby al industriei, a salutat decizia instanței și a cerut autorității de reglementare să revoce cu totul taxele de conectare la rețea, care au constituit o lovitură grea pentru sectorul regenerabil și care, acum, i-ar putea costa pe contribuabili milioane de leva sub formă de despăgubiri.

„Autoritatea de reglementare trebuie să revoce decizia de a impune taxe de conectare pentru a evita situația în care producătorii de energie regenerabilă care au dat statul în judecată nu vor mai plăti taxele, iar ceilalți vor continua să le plătească, ceea ce ar constitui o situație de discriminare”, a declarat președintele Asociației, Nikola Gazdov.

Acesta a adăugat că producătorii de energie regenerabilă sunt conștienți de nemulțumirile populației cu privire la scumpirea electricității și că, în consecință, vor sprijini înființarea unui fond de solidaritate, din care să se subvenționeze plata facturilor la curent electric ale celor mai săraci dintre bulgari, însă a precizat că toți producătorii de energie trebuie să contribuie la acest fond, nu doar cei din sectorul verde.

Procuratura cere revocarea licenței CEZ

Procuratura de la Sofia a cerut revocarea licenței de distribuitor de energie electrică subsidiarei din Bulgaria a companiei cehe de stat CEZ, pentru încălcări grave ale legislației, printre care se numără umflarea cantității de energie consumată de clienți, dar și a costurilor companiei, care intră în calculul prețului final impus consumatorilor.

„Verificarea activităților CEZ a scos la iveală nereguli masive în procedurile prin care CEZ calculează electricitatea utilizată de consumatori. De asemenea, am descoperit că CEZ utilizează o procedură excesiv de <liberală> de calcul al costurilor sale proprii, care sunt incluse în prețul final impus consumatorilor. În concluzie, am cerut revocarea licenței CEZ”, a declarat procurorul-șef al Bulgariei, Sotir Tsatsarov.

Fostul premier al Bulgariei a cerut autorității bulgare de reglementare în energie să revoce licența CEZ cu puțin timp înainte de a demisiona, ca urmare a protestelor de stradă față de scumpirea fără precedent a facturilor de energie electrică în ultimele luni. Subsidiara locală a CEZ are monopol pe distribuția de curent electric în partea de vest a Bulgariei.

În plus, procuratura a avertizat că autoritatea de reglementare în energie de la Sofia a omis în mod repetat să ia măsuri disciplinare față de CEZ, cu toate că a fost la curent cu „repetatele violări de legislație” ale companiei, fapt pentru care ar putea suferi la rândul său sancțiuni din partea justiției.

În replică, cei de la CEZ au declarat, într-un comunicat oficial, că au respectat întotdeauna cu strictețe legislația bulgară și pe cea a Uniunii Europene, inclusiv pe cea fiscală, și că, în prezent, cooperează strâns cu procuratura în cadrul anchetei acesteia.

Investiții americane pe bază de credite garantate cu facturile consumatorilor

Procuratura bulgară a mai anunțat că a declanșat o anchetă cu privire la finanțarea pe credit a construirii sau modernizării, de către companii americane, a mai multor centrale termoelectrice alimentate cu cărbune, în prima jumătate a anilor 2000.

Astfel, aceste lucrări ar fi fost finanțate de americani pe bază de credite, la contractarea cărora ar fi fost depuse ca garanții, cu acordul statului bulgar, facturile la curent și încălzire ale consumatorilor bulgari, potrivit declarațiilor ministrului demisionar al Economiei, Delyan Dobrev.

„E ca și cum un dezvoltator imobiliar ar garanta cu salariul tău lunar pentru a lua credite de la bănci în vederea construirii de locuințe”, a spus Dobrev.

Procurorul șef al Bulgariei a anunțat, la rândul său, că vor fi verificate și toate contractele de furnizare de energie electrică semnate de instituțiile de stat cu aceste centrale construite sau modernizate de americani.

Cea mai mare astfel de investiție a fost pusă în funcțiune în 2011.

Bulgarii se plâng rușilor că mai au puțin și dau faliment

Sistemul energetic din Bulgaria se confruntă cu serioase dificultăți financiare serioase, a declarat, pe 11 martie, CEO-ul holdingului energetic de stat al Bulgariei, BEH, Mihail Andonov, într-un interviu acordat ziarului rus Komsomolskaya Pravda, preluat de presa bulgară.

Acesta a precizat că totalul datoriilor companiei a ajuns la 1 miliard de leva (510 milioane euro). Andonov a avertizat că falimentul holdingului, care ar putea duce la prăbușirea întregului sistem energetic din Bulgaria, ar putea fi prevenită doar prin contractarea unui împrumut de urgență de cel puțin jumătate de miliard de euro.

În articolul publicat de Komsomolskaya Pravda se mai afirmă că, dat fiind că este deținut de stat, holdingul bulgăresc are nevoie de aprobarea Ministerului Economiei pentru a se împrumuta, ceea ce nu este o opțiune în prezent, din cauza crizei politice din Bulgaria.

Pe de altă parte, cu două zile înainte, pe 9 martie, Ministerul Economiei de la Sofia anunța că BEH a lansat deja cereri de ofertă pentru un împrumut de 250 milioane euro, care urmează să fie contractat printr-o emisiune de obligațiuni.

Ministerul nu a precizat pentru ce vor fi folosiți banii împrumutați, respectiv pentru participarea Bulgariei la proiecte precum Nabucco sau interconectarea rețelei naționale de transport de gaze cu cele din Turcia și Grecia sau pentru refinanțarea creditului de 250 milioane euro contractat în 2007 de la BNP Paribas pentru construirea unei noi centrale nucleare la Belene, proiect abandonat între timp.

Tag Cloud