Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu11212024

Last updateSun, 17 Nov 2024 1pm

Romana English
Back Home Electricitate Stiri Electricitate Energie Electrica Liberalizarea treptata a tarifelor la curent face sa explodeze tranzactionarea pe OPCOM

Liberalizarea treptata a tarifelor la curent face sa explodeze tranzactionarea pe OPCOM

OPCOM

Pietele centralizate administrate de OPCOM au inregistrat, in prima luna a acestui an, tranzactii cu livrare imediata si viitoare in crestere semnificativa fata de sfarsitul lui 2012, reprezentand recorduri istorice, puse de operatorul pietei pe seama continuarii procesului etapizat de eliminare a tarifelor reglementate pentru energia electrica.

„Pe piata pentru ziua urmatoare, tranzactiile au atins maxime absolute atat la nivelul cantitatii totale tranzactionate, de 1,2 TWh (1.604 MWh/h), cat si al cotei de 24% reprezentata de tranzactiile lunare in consumul national, fata de recordurile anterioare stabilite in luna decembrie 2012 cresterile fiind de aproximativ 20%”, se arata intr-un comunicat al OPCOM.

OPCOM da ca exemplu ziua de 16 ianuarie 2013, cand volumul total tranzactionat s-a ridicat la 47.892,101 MWh, reprezentand o medie orara de 1.995,504 MWh/h.

Volumul orar maxim tranzactionat a fost de 2.378,326 MWh/h, pentru mai mult de jumatate din intervalele orare ale aceleiasi zile volumul tranzactiilor depasind pragul de 2.000 MWh/h. De asemenea, cota PZU, de circa 28,5% din consumul net national, a fost al doilea maxim stabilit de la lansarea mecanismului in iunie 2005.

Tranzactionarea la termen a inregistrat de asemenea valori record, luna ianuarie 2013 indicand livrari de aproximativ 1,1 TWh, fiind pentru prima data cand se depaseste pragul de 1.000.000 MWh, respectiv o cota de 21% in consumul national.

„Cumulat, tranzactiile stabilite pe PZU si livrarile pe pietele la termen in luna ianuarie reprezinta 2,3 TWh, asigurand acoperirea a 45% din consum, procent care este de asteptat sa devina majoritar, avand in vedere livrarile deja contractate pe PCCB, care depasesc in anumite luni ale anului in curs 26% din consumul intern, precum si contextul favorabil consolidarii lichiditatii si a semnalelor de pret asigurat de continuarea procesului etapizat de eliminare a tarifelor reglementate pentru energia electrica”, se precizeaza in comunicat.

Eliminarea preturilor reglementate la energia electrica a inceput in septembrie anul trecut, procentul de dereglementare fiind de 15% in cazul  consumatorilor industriali, ceea ce a dus la o scumpire de 2-3% a curentului electric pentru acesti consumatori.

Pentru  consumatorii casnici, liberalizarea este programata sa inceapa pe 1 iulie 2013, procentul de dereglementare fiind de 10%.

Furnizarea de energie electrica in conditii de tarife reglementate va continua pana la sfarsitul acestui an pentru  clientii noncasnici (industriali), respectiv pana pe 31 decembrie 2017 pentru consumatorii casnici.

Tag Cloud