Paradox. Se ieftinesc legile în România în pofida faptului că Monitorul Oficial a rămas fără contract de furnizare de energie electrică
- Detalii
- Publicat în 18 June 2019
- Scris de Florin Rusu
Chiar dacă procesul legislativ din România este unul inflaționist (fiind adoptate și publicate anual în Monitorul Oficial mii de legi, reglementări, hotărâri, ordine etc), costurile sale, cel puțin cele cu publicarea actelor normative se va ieftini în perioada următoare în urma deciziei Regiei Autonome Monitorul Oficial de a refuza oferta de prelungire a contractului de furnizare de energie electrică cu fostul său furnizor concurențial, SC Electricom SA și de a nu semna niciun contract cu vreun furnizor concurențial. Drept urmare, Regia a solicitat Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) preluarea propriilor locuri de consum de către furnizorul de ultimă instanță zonal, Enel Energie Muntenia S.A.
Paradoxal, deși ANRE a gândit tariful de preluarea a clienților non-casnici care rămân fără contracte drept unul penalizator, prețul de pe piața pentru ziua următoare (PZU) plus 20-30 de lei, evoluția prețului pe OPCOM favorizează Monitorul Oficial.
Astfel, în ultima săptămână a lunii trecute, prețul mediu pe PZU a fost de 166,87 lei/MWh, cea ce face ca prețul “penalizator” achitat de Regie către Enel Energie Muntenia să fie unul situat sub 200 de lei/MWh.
Comparativ, potrivit ofertei de catalog vechi a SC Electricom SA, Regia achita un preț cu o treime mai ridicat, de 298 lei/MWh. Probabil însă că nu acesta era prețul plătiri, la consumul ridicat pe care-l avea, Regia, foarte probabil obținând un discount considerabil din partea furnizorului concurențial.
Dacă ar fi semnat prelungirea contractului cu Electricom, Regia Autonomă Monitorul Oficial ar fi achitat însă, potrivit noii oferte a furnizorului, un preț de 325 lei MWh (apropiat de tariful de 326 lei/MWh impus de ANRE FUI-ilor pentru clienții non-casnici de pe piața pentru Serviciul Universal - PCSU), cu 125 lei/MWh peste cel “penalizator” stabilit de ANRE.
ANRE nu impune un termen consumatorilor non-casnici care rămân fără contract de furnizare semnat și sunt preluați de FUI-i obligați, ceea ce face atractivă prelungirea negocierilor pe perioadele în care prețurile pe PZU sunt reduse.
Cu toate acestea, Regia va trebui ca, cel puțin până la venirea iernii, când prețurile pe PZU ajung și la 600 lei/MWh să-și găsească un furnizor concurențial cu care să semneze un contract pe termen lung pentru a nu a achita un preț dublu pe energia consumată.
În 2018, Regia Autonomă Monitorul Oficial a avut semnat un contract în valoare de 631,9 mii lei pentru furnizarea de energie electrică cu SC Electricom SA. Rezultă o medie lunară de 52,6 mii lei. La vechiul preț de catalog al Electricom, rezultă o medie a consumului lunar al Regiei de aproximativ 110,5 MWh.
Electricom SA este un furnizor concurențail care avea la finalul anului trecut în portofoliu 79 de clienți, din care 8 consumatori casnici, 42 non-casnici mici și 29 non-casnici mari. În 2018, compania a furnizat clienților săi aproximativ 25.000 de MWh.
În urma deciziei Regiei de a nu semna un nou contract cu fostul său furnizor concurențial, ANRE a decis în această săptămână ca” începând cu data de iunie şi până la data trecerii locurilor de consum preluate la un furnizor concurențial, furnizarea energiei electrice și facturarea consumului de energie electrică la locurile de consum aparţinând Regiei Autonome Monitorul Oficial, aflate în situația de a nu avea asigurată furnizarea energiei electrice din nicio altă sursă, să se facă de către furnizorul de ultimă instanță obligat Enel Energie Muntenia S.A.”