Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu11212024

Last updateSun, 17 Nov 2024 1pm

Romana English
Back Home Electricitate Stiri Electricitate Energie Electrica Prețul energiei pe piața spot a atins un nou record: a depășit nivelul de 500 de lei/MWh

Prețul energiei pe piața spot a atins un nou record: a depășit nivelul de 500 de lei/MWh

Energie pierderi retea

Prețul energiei electrice pe piața spot a atins miercuri un nou maxim al acestui an, de 503 lei/MWh pentru energia furnizată joi în intervalul orar 19-21, cu 3 lei peste precedentul record înregistrat în prima zi a acestei săptămâni.

Cu toate acestea, prețul mediu al zilei pe piața pentru ziua următoare (PZU) a fost cel mai redus din această săptămână, de 325 lei/MWh, cu 25 de lei mai mic decât cel de luni.

De ce este important: Actualele majorări vor fi reflectate, în viitor, în factura finală, chiar dacă recenta scumpire de pe PZU nu se va regăsi decât parțial în facturile consumatorilor finali, în condițiile în care tranzacțiile de pe această piață reprezintă doar circa 40% din consumul național, restul fiind achiziționat de furnizori prin contracte bilaterale pe termen lung încheiate cu mult mai mult timp înainte de livrare.

Mai este important: Consiliul Concurenței a declanșat recent o investigație privind un posibil abuz de poziție dominantă al companiei Hidroelectrica pe piața producerii și comercializării de energie electrică din România. Consiliul Concurenței are suspiciunea că Hidroelectrica, prin comportamentul său de ofertare, a limitat cantitatea de energie comercializată pe unele segmente de piață (în principal pe Piața pentru Ziua Următoare), în scopul realizării unor oferte cu prețuri mai ridicate pe Piața de Echilibrare (PE).

Potrivit datelor Transelectrica, deși în cea mai mare parte a zilei România rămâne exportator net de electricitate, în intervalul orar, 20-22, de obicei, este importator net, marți, în apropierea orei 20 fiind importați aproximativ 560 MW.

În ultimele zile, producția de energie eoliană a fost dezamăgitoare, iar cea de energie hidro s-a situat la maxim 2.000 de MW (ea poate ajunge și la 3500 MW - n.r.).

Prețurile din România au fost similare celor din Ungaria, însă mai mari cu 4, respectiv 11 euro, celor din Slovacia și Cehia, piețe cu care România este interconectată.

În ultimele zile (sâmbătă și joi), două unități ale termocentralei de la Turceni (ambele cu o capacitate totală de producție de peste 315 MW) au intrat în urma unor avarii în revizie neplanificată.

Miercuri a intrat în revizie planificată și hidrocentrala de la Lotru, cu o capacitate de 170 MW, iar joi nu va funcționa nicio o altă unitate de 313 MW de la Turceni.

Tag Cloud