ANALIZĂ. De ce au crescut prețurile la electricitate pe piața spot?
- Detalii
- Publicat în 05 October 2018
- Scris de Florin Rusu
România a fost în ultima săptămână importator net de electricitate în intervalele orare 6-9 și 18-21 în principal ca urmare a dependenței producției de energia eoliană și solară și a închiderii planificate sau forțate a mai multor unități de producție. Aceasta este, alături de cererea externă, în special cea din Ungaria, principala explicație a evoluției prețurilor electricității pe piața spot, unde s-au înregistrat trei recorduri orare consecutive ale acestui an.
De ce este important: Actualele majorări vor fi reflectate, în viitor, în factura finală, chiar dacă recenta scumpire de pe PZU nu se va regăsi decât parțial în facturile consumatorilor finali, în condițiile în care tranzacțiile de pe această piață reprezintă doar circa 40% din consumul național, restul fiind achiziționat de furnizori prin contracte bilaterale pe termen lung încheiate cu mult mai mult timp înainte de livrare.
Joi dimineață, de exemplu, România a importat în medie, în intervalul orar 6-9, până la 350 de MW, după ce miercuri seară, în intervalul 19-22, importase până la 400 de MW. Situația a fost similară aproape în toate zilele săptămânii trecute.
Explicația: în acele intervale orare, producția de energie solară este practic zero, iar cea de energie eoliană, ca urmare a absenței vânturilor, extrem de redusă.
Cum în intervalul orar 6-9 consumul nu este atât de ridicat (aproximativ 6000 MW, se majorează la 7000 spre finalul intervalului, din fericire, odată cu apariția soarelui și a declanșării producției de energie fotovoltaică), prețurile de pe piața spot sunt mai puțin afectate.
Cu totul alta este situația în intervalul orar 19-22, când au fost și înregistrate recordurile de peste 500 lei/MWh pe piața pentru ziua următoare (PZU). Acela este intervalul în care consumul de electricitate atinge maximele zilei (peste 7500-8000 MW), iar producția internă, văduvită de cea regenerabilă, nu poate face față, situându-se în intervalul 7000-7500 MW.
În plus, aceasta este și o perioadă caracterizată de intrarea în revizie planificată a mai multor unități de producție, pentru a fi pregătite pentru perioada de iarnă.
Ca și cum acest lucru nu ar fi suficient, în această săptămână, în România s-au înregistrat și trei opriri neplanificate a unor unități de producție în urma unor avarii.
Miercuri, de exemplu, și-a încetat activitatea neplanificat, timp de câteva ore, o unitate de 317 MW de la Turceni, iar seara, exact în intervalul 19-21, o unitate a de la Rovinari (care mai producea doar 190 MW din capacitatea de producție totală de 304 MW).
Tot miercuri a intrat în revizie planificată hidrocentrala Lotru, cu o capacitate de 170 MW.
Joi, este rândul opririi planificate a unei alte unități de la Turceni, de 313 MW, iar sâmbătă a hidrocentralei Vidraru (219 MW).
Prețul energiei electrice pe piața spot a atins miercuri un nou maxim al acestui an, de 503 lei/MWh pentru energia furnizată joi în intervalul orar 19-20, cu 3 lei peste precedentul record înregistrat în prima zi a acestei săptămâni. Cu toate acestea, prețul mediu al zilei pe piața pentru ziua următoare (PZU) a fost cel mai redus din această săptămână, de 325 lei/MWh, cu 25 de lei mai mic decât cel de luni.