Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri04192024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Electricitate Stiri Electricitate Energie Electrica România ocupă poziția a doua în topul scumpirilor facturilor de curent din UE din a doua jumătate a anului trecut

România ocupă poziția a doua în topul scumpirilor facturilor de curent din UE din a doua jumătate a anului trecut

Electrica b

Prețul energiei electrice facturat consumatorilor casnici autohtoni s-a majorat cu 7,2% în a doua jumătate a anului trecut, potrivit Eurostat, numai Cipru, la nivelul Uniunii Europene, înregistrând o majorare superioară celei din România, de 12,6%.

Cu toate acestea, consumatorii casnici din România achită unul din cele mai reduse prețuri la energie electrică din UE, de aproximativ 12,5 euro pe 100 de KWh.

De prețuri mai reduse beneficiază cetățenii bulgari (9,8 euro/100 kWh), cei din Lituania (11,1 euro), Ungaria (11,3 euro) și Croația (12 euro), în timp ce germanii (30,5 euro), danezii (30,1 euro) și belgienii (28,8 euro) sunt europenii care achită cele mai mari prețuri la energie electrică.

Prețul mediu al energiei electrice facturată cetățenilor UE a fost de 20,5 euro/100 kWh.

Calculat însă la paritatea puterii de cumpărare, prețul energiei electrice din România este unul dintre cele mai ridicate din UE, după cel din Germania, Portugalia și Belgia.

Ponderea impozitelor și taxelor din totalul prețurilor la electricitate achitate de consumatorii casnici europeni este de aproximativ 40%, Valoarea cea mai ridicată (69% din preț) fiind achitată de danezi, germani (55%) și Portughezi (52%), în timp ce cea mai scăzută o plătesc maltezii (5%).

Tag Cloud