Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri10042024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Electricitate Stiri Electricitate Energie Electrica OMV Petrom și-a redus producția de electricitate cu 71% în trimestrul al doilea. Centrala de la Brazi va deveni deplin operațională de-abia în octombrie

OMV Petrom și-a redus producția de electricitate cu 71% în trimestrul al doilea. Centrala de la Brazi va deveni deplin operațională de-abia în octombrie

Petrobrazi

Centrala electrică de la Brazi a OMV Petrom, care ar putea contribui la relaxarea presiunilor existente în prezent pe piața de electricitate din România, nu va fi pe deplin operațională decât la finalul trimestrului al treilea, când ar trebui să își utilizeze și restul de capacitate de producție (480 MW).

Centrala electrica Brazi și-a reluat operațiunile la jumătate din capacitate (480 MW) pe 5 iulie, după instalarea unui nou transformator la turbina pe abur și se estimează ca va deveni în întregime operațională în noiembrie 2017, după achiziția unui transformator nou pentru turbina pe gaze, se precizează în raportul cu rezultatele financiare ale companiei din trimestrul al doilea.

În perioada 21 aprilie – 4 iulie 2017, centrala electrica Brazi a fost indisponibila din cauza unei defecțiuni la transformatorul turbinei pe abur, coroborata cu defecțiunea a transformatorului uneia dintre turbinele pe gaze. Prin urmare, centrala electrică Brazi a generat în trimestrul al doilea o producție neta de electricitate de 0,16 TWh, cu 71% mai mică decât cea din perioada similară a anului precedent, de 0,48 TWh.

Conform datelor disponibile în prezent din partea operatorului de sistem, producția națională brută de electricitate a crescut cu 5% în trimestrul al doilea al acestui an, când s-au înregistrat un preț mediu pe piața spot de 187 lei/MWh, cu 45% mai mare decât cel din perioada similară a anului trecut. Cererea națională de electricitate a crescut cu 7%, în timp ce exporturile nete au scăzut cu 31%.

România și Ungaria au rămas și pe perioada weekend-ului trecut statele europene cu cel mai ridicat preț la energia electrică tranzacționată pe piața spot, de peste 70 de euro/MWh, în pofida capacității sale de producție ridicate, România importând energie de la statele vecine, în special din Ungaria și Ucraina. Și luni dimineața, între orele 8 și 9, România importa (net) aproape 1.000 de MW (972 MW), după ce în weekend nivelul maxim al importului net se situase, sâmbătă seară, la 1071 MW. Canicula din ultimele zile ridicase nivelul consumului la 7.700 MW, în timp ce producția internă se situa la 6.600 MW, din care cea regenerabilă (eoliană, fotovoltaică și biomasă) era de doar 185 MW. Nici producția de energie hidro nu ajuta prea mult, contribuind doar cu 844 MW la producția totală de sâmbătă seară.

Tag Cloud