Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu11212024

Last updateSun, 17 Nov 2024 1pm

Romana English
Back Home Electricitate Stiri Electricitate Energie Electrica Emon Electric, parte a Monsson, intenţie de faliment. Posibilă ruptură de Monsson Energy

Emon Electric, parte a Monsson, intenţie de faliment. Posibilă ruptură de Monsson Energy

Emon faliment

Pe ordinea de zi a unei convocări recente a AGEA a Emon Electric a apărut şi declararea intenţiei companiei de intrare în procedura simplificată a falimentului, la nici doi ani după ce Monsson Group, controlat de omul de afaceri Emanuel Muntmark (un suedez, născut în Voluntari), a cumpărat pachetul majoritar de acţiuni la Emon Electric, scrie în convocarea consultată de Energy Report.

Noua ordine de zi a AGEA a fost completată de fapt la solicitarea acţionarilor fondatori ai Emon Electric, Constantin Solomon şi Diana Solomon, care deţin împreună 49% din companie.

În acelaşi convocator apar şi alte puncte. Vom prezenta aici doar o parte dintre acestea. Unul este de retragere a Emon Electric din Monsson Middle East Contracting şi cesionarea tuturor părţilor sociale în favoarea  Monsson Alma.

Fondatorii Emon mai solicită în documentul citat aprobarea realizării scopului esenţial de a-şi îndeplini obiectul de activitate, în baza principiului continuităţii activităţii. Însă, în consecinţa acestui punct şi a interesului Monsson Energy Ltd contrar Emon Electric, fondatorii Emon solicită în convocator şi aprobarea dobândirii de către Emon a participaţiei de 51% deţinute de Monsson Energy, urmată de anularea acestor acţiuni. Plata acestor acţiuni se propune a se face... în funcţie de disponibilităţile băneşti ale Emon.

În măsura în care aceste propuneri ar putea fi acceptate acum sau în viitorul apropiat, ar fi interesant de văzut cum se vor regla aceste probleme.

Să amintim aici doar că la jumătatea lui 2014, Emon Electric, unul din liderii regionali de produse, servicii şi proiecte la cheie, activând în sectoarele transport şi distribuţie energie electrică, industrie, tracţiune electrică şi infrastructura de telecomunicaţii, a devenit membră a Monsson Group.

Monsson Group a dezvoltat cel mai mare parc eolian onshore din Europa, de 600 MW, vândut celor de la CEZ. În ultimii ani, Monsson Group s-a clasat în topul celor mai mari dezvoltatori de parcuri eoliene din UE, vânzând diferite capacităţi energetice către OMV-Petrom, Butan Gas, STEAG şi CEZ.

Nu chiar toate au mers însă ca pe roate pentru Monsson. Astfel, în vară, Monsson Group a hotărât, împreună cu partenerii din proiect, demontarea turbinelor eoliene din CEE Târgușor, de 27 MW, din județul Constanța.

În aceeaşi perioadă, potrivit documentelor consultate de Energy Report, Monsson Group, a hotărât să se retragă din trei proiecte microhidro pe care le avea în Caraş-Severin. Monsol Alma deţinea majoritatea părţilor sociale în proiectele “Nera Prigor Energy” (unde controla 70%), “Semenic Energy” (70%) şi “Caras Energy” (60%), deţineri pe care le-a cesionat asociaţilor minoritari. Cele trei proiecte au drept scop construirea de microhidrocentrale în zona Nera-Prigor (localitatea Prigor) şi au depus tocmai anul trecut solicitări pentru emiterea acordului de mediu.

De altfel, tot anul trecut, Emanuel Muntmark, numit şi pionierul eolienelor din România, împreună cu Monsson Alma au hotărât să lichideze şi alte firme de  regenerabile: Wind Energy, Ravensca Energy şi Prigor Energy.

Tag Cloud