Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Tue04232024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Electricitate Stiri Electricitate Energie Electrica Grivco al lui Voiculescu vinde în continuare certificate verzi. Licenţa i-ar putea fi retrasă

Grivco al lui Voiculescu vinde în continuare certificate verzi. Licenţa i-ar putea fi retrasă

Voiculescu certificate verzi

Grivco, fondat de Dan Voiculescu şi cedat fiicelor sale, este autorizat de mai mulţi ani şi ca trader de energie pe OPCOM unde, de altfel, a vândut frecvent curent ca intermediar. De multe ori însă, intermedierea s-a făcut de la producători controlaţi de stat precum Nuclearelectrica sau termocentralele Craiova, Rovinari şi Turceni tot către clienţi mari controlaţi de stat precum subsidiarele Electrica sau Metrorex. Chiar şi în această săptămână, de azi până joi, dar şi săptămâna viitoare, există la OPCOM licitaţii prin care Grivco scoate la vânzare zeci de mii de certificate verzi cu 130,69 lei pe certificat.

Problema e că în licenţa de furnizare de energie electrică acordată de ANRE scrie că respectiva licenţă ar putea fi retrasă dacă “a avut loc o diminuare a activelor titularului licenţei”. Dacă Grivco mai are sau nu dreptul să intermedieze energie va  hotărî ANRE. În mod normal, licenţă se retrage în astfel de condiţii dacă diminuarea activelor îl împiedică pe titular să-şi îndeplinească obligaţiile din condiţiile licenţei.

Cert e că zilele trecute, Curtea de Apel Bucuresti a dispus prin decizie definitivă confiscarea sediul posturilor Antena şi cel al grupului de firme Grivco iar fondatorul a primit 10 ani de închisoare cu executare. Vorbim deci de o diminuare extrem de “serioasă” a activelor.

Şi în ultimnele zile şi în ultimele săptămâni, compania a scos la vânzare de foarte multe ori certificate verzi. Ultima dată când a avut însă succes la vânzare a fost abia în 2 iulie, când CEZ a cumpărat de la Grivco plătind 130,69 lei pe certificat verde. O altă zi în care Grivco a reuşit să vândă mai de curând certificate verzi a fost 13 iunie, cumpărătorul fiind GDM Logistics, care a plătit 130,75 lei pe certificat.

Companiei Grivco SA i s-a prelungit licenţa din 6 iunie 2012 pe o perioadă de cinci ani.

În ultimii zece ani, spre exemplu, în perioada 2003 – 2011, Grivco a vândut Metrorex, timp de 3 ani consecutiv, energie electrică în valoare totală de 11,3 milioane euro.

În iunie 2012, Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica a semnat două contracte de cumpărare de energie de la compania Grivco.

În 2006, Victor Ponta, actualmente premier, pe atunci deputat PSD de Gorj, îl acuza pe ministrul de atunci al Economiei, Codruţ Sereş, membru PC, că protejează GRIVCO, care ar cumpăra energie electrică ieftină de la producători de stat pentru a o revinde tot unor companii de stat. La acea dată, PC făcea parte din coaliţia de guvernare, alături de PNL şi PD. În replică, atât Voiculescu, cât şi Sereş, au declarat atunci că energia vândută de GRIVCO unor companii de stat româneşti era de fapt importată din Bulgaria.

De curând, aşa cum scria Energy Report, ANRE a aprobat şi o cerere a companiei Grivco,  de eliberare a unei autorizaţii de înfiinţare pentru proiectul unei centrale electrice fotovoltaice cu o capacitate instalată de 2,5 MW, amplasată în extravilanul localităţii Limanu din judeţul Constanţa.

Rămâne de văzut deci dacă şi afacerile cu energie regenerabilă ale familiei Voiculescu vor fi... confiscate.

 

Tag Cloud