Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri03292024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Preturi Benzina Stiri Preturi Benzina Preturi Utilitati Subventionarea tarifelor la curent risca sa le explodeze in fata contribuabililor spanioli

Subventionarea tarifelor la curent risca sa le explodeze in fata contribuabililor spanioli

iCQgnbrzOSEA

„Ingineria financiara" prin care statul spaniol ii compenseaza pe furnizorii de energie electrica pentru pierderile rezultate in urma practicarii de tarife artificial reduse (sub costuri) pentru consumatorii casnici, impuse de lege, risca sa se prabuseasca sub propria ei greutate.

Din anul 2000 incoace, guvernele care s-au succedat la conducerea Spaniei nu au dorit sa majoreze, din ratiuni electorale, tarifele reglementate la energie electrica pentru consumatorii casnici si nici sa liberalizeze piata de energie. Furnizorii au fost obligati sa practice tarife care nu le acopereau nici costurile, iar pentru compensarea pierderilor suferite astfel de acestia a fost infiintat un asa-numit „fond de compensare a deficitului electric" (Fondo de Amortizacion del Deficit Electrico - FADE).

Acest fond, fara personalitate juridica, dar controlat de guvern, obtine bani pentru a compensa pierderile furnizorilor de energie electrica prin emisiuni de obligatiuni pe pietele financiare, care se bucura de garantia explicita si integrala a statului spaniol. Printr-un artificiu juridic, desi bugetul de stat este cel care plateste in cele din urma investitorilor cupoanele si principalul obligatiunilor emise de FADE, aceste obligatiuni nu sunt contabilizate oficial in contul datoriei publice a Spaniei.

Pana la finalul anului trecut, legea prevedea un plafon maxim de 1,5 miliarde euro al pierderilor companiilor energetice care puteau fi compensate anual prin imprumuturile FADE, sumele ce depaseau plafonul ramanand in sarcina furnizorilor de electricitate. Chiar pe 31 decembrie 2012, guvernul de la Madrid a modificat legea si a inlaturat plafonul de compensare.

La acea data, valoarea totala a obligatiunilor FADE aflate in circulatie se ridica la 20 de miliarde de euro, iar potrivit lobbystilor din industria energetica, diferenta acumulata dintre cheltuielile cu furnizarea curentului electric ale companiilor de profil si incasarile acestora de la consumatori se ridica, la finalul anului trecut, la 4,8 miliarde de euro.
.
„Dat fiind ca obligatiunile FADE sunt garantate de statul spaniol, toate eventualele pierderi vor fi trecute in contul contribuabililor, la fel cum s-a intamplat, de exemplu, pe scara larga, in Irlanda cu bancile", spune Ciaran O'Hagan, analist la Societe Generale, citat de Bloomberg.

Inlaturarea plafonului de compensare, masura care a fost „strecurata smechereste" printre prevederile unei legi care viza cu totul altceva (drepturile de pensionare ale femeilor de serviciu), permite FADE sa se imprumute in continuare de pe piete, ceea ce nu ar fi fost posibil cata vreme exista plafonul de compensare. Daca legea nu ar fi fost modificata, companii precum Iberdrola sau Gas Natural SDG ar fi fost obligate sa suporte pierderile.

Masura inlaturarii plafonului reprezinta o victorie pentru ministrul Bugetului, Cristobal Montorro, asupra ministrului Industriei, Jose Manuel Soria. In ultimul an, cei doi s-au ciocnit permanent pe acest subiect. In septembrie, Soria s-a angajat sa respecte plafonul de compensare de 1,5 miliarde euro pe 2012 si sa elimite cu totul deficitul in 2013.

Insa planurile sale au fost dejucate de Montorro, care a refuzat sa includa printre cheltuielile bugetului pe 2013 al Spaniei subventii in suma de 2,1 miliarde euro destinate acoperirii pierderilor furnizorilor de energie electrica. Subventiile ar fi acoperit jumatate din pierderi, restul urmand sa vina din impunerea unei taxe de 7% pe generarea de energie, aprobata in decembrie.

Montoro a respins si alte doua propuneri ale lui Soria, una de taiere a subventiilor pentru alimentarea cu energie a insulelor spaniole si alta de impozitare a producatorilor de energie regenerabila. „Oamenii au alte griji. De ce sa alimentam tensiunea sociala cu masuri pe care nu le putem justifica", spunea Montoro in august anul trecut.


Aceasta povara financiara este de o magnitudine cel putin similara cu cea a activelor imobiliare toxice din portofoliile bancilor spaniole, care a obligat guvernul de la Madrid sa ceara ajutor de la UE pentru salvarea bancilor in suma de 39 de miliarde de euro

 

Cesar Molinas de la fondul de private equity CRB Inverbio.

FADE si-a reluat emisiunile de obligatiuni in octombrie 2012, dupa o absenta de 8 luni de pe piete, in care nu a gasit investitori interesati, in conditiile in care si costurile de imprumut direct ale statului spaniol se majorasera ingrijorator. Revenirea FADE pe piete a survenit la scurt timp dupa ce Banca Centrala Europeana (BCE) si-a reluat achizitiile de bonduri spaniole, calmand, cel putin temporar, pietele. Din octombrie pana in prezent, FADE a imprumutat 2,18 miliarde euro, cu care a compensat pierderile companiilor Iberdrola, Gas Natural si Endesa.

Daca nu se iau masuri, suma necesara pentru acoperirea pierderilor rezultate din impunerea de tarife sub costuri la electricitate risca sa ajunga la 50 de miliarde de euro in 2015, potrivit ministrului Soria. Pierderile pe 2012 reprezinta 70% din profiturile cumulate ale celor mai mari patru companii energetice din Spania.

Tag Cloud