Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri03292024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Transport si Stocare Gazul rusesc va concura producția din MArea Neagră. Gazprom își împrumută subsidiara South Stream care se ocupă de construcția TurkStream cu 2,5 miliarde de dolari

Gazul rusesc va concura producția din MArea Neagră. Gazprom își împrumută subsidiara South Stream care se ocupă de construcția TurkStream cu 2,5 miliarde de dolari

Gazprom

În timp ce proiectul BRUA este în continuare blocat în proceduri birocratice și orgolii naționale, gigantul rus Gazprom a anunțat luni că va credita subsidiara South Stream Transport B.V. cu 2,5 miliarde de dolari (2,14 miliarde de euro), care, în prezent se ocupă de construcția porțiunii submarine a gazoductului TurkStream, care va transporta gaze din Rusia în Turcia și apoi în sud-estul Europei.

Potrivit Reuters, rata dobânzii a împrumutului acodat de Gazprom subsidiarei sale va fi de 3,98%, iar acesta va ajunge la maturitate pe 30 decembrie 2023.

Recent, președintele Turciei Tayyip Erdogan a anunțat că a semnat o înțelegere prin care obține un discount de peste 10% pentru gazele naturale importate din Rusia. În schimb, Turcia va permite Gazprom construcția unei conducte de gaze naturale onshore care să permită exportul de gaze rusești către Europa.

Primul gazoduct al TurkStream este destinat consumatorilor turci, în timp ce cel de-al doilea va furniza gaz în Europa de sud și sud-est. Fiecare Gazoduct va avea o capacitate de transport de 15,75 miliarde metri cubi de gaz pe an.

La începutul lunii februarie, vicepreședintele companiei ruse, Alexander Medvedev, a anunțat la Viena că cele 15,75 miliarde de metri cubi de gaze naturale care vor fi transportate de Gazprom către Europa prin una din cele două conducte TurkStream ar putea avea ca destinație finală Baumgarten, terminalul OMV, principalul acționar al OMV Petrom, din Austria.

Interesant este că și proiectul BRUA, finanțat de Uniunea Europeană, are același obiectiv, intenționând să asigure transportul gazelor din Orientul Mijlociu prin Bulgaria, România, Ungaria și Austria la terminalul operat de OMV. Cu alte cuvinte, gazul extras din Marea Neagră, inclusiv de OMV, va concura cu cel exportat de Gazprom printr-una din conductele TurkStream.

Tag Cloud