Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Explorare si Productie OMV Petrom va începe producția offshore din Georgia în 2025, înaintea celei din România

OMV Petrom va începe producția offshore din Georgia în 2025, înaintea celei din România

Cea mai importantă companie de petrol și gaze din România și din regiune, OMV Petrom va începe producția de gaze în largul coastei Georgiei cu o sondă de testare până în 2025, a anunțat șeful Agenției georgiene de Stat pentru Petrol și Gaze, Giorgi Tatishvili. În România, OMV Petrom estimează că va adopta decizia finală de investiție în Neptun Deep, proiect în care este parteneră cu Romgaz, în prima jumătate a anului viitor, producția urmând a debuta în 2026-2027.

OMV Petrom a anunțat că va lansa în 2022 o largă campanie seismică în platoul continental și în zona economică offshore ale Georgiei, campanie estimată la o valoare de 30 milioane de dolari.

La mijlocul anului trecut, Profit.ro anunța că OMV Petrom va explora zăcămintele de petrol și gaze din apele teritoriale georgiene din Marea Neagră, câștigând în acest sens o licitație pentru licența blocului II Marea Neagră din Georgia. La acea dată, nici costurile de foraj, nici cele de explorare, nu erau cunoscute.

"Ne-au asigurat că planurile lor nu s-au schimbat, licitația pentru selecția unui subcontractor este deja aproape de finalizare. Au fost selectate patru companii și presupunem că câștigătorul va fi anunțat în două săptămâni. Sonda de testare va începe producția de gaze până în 2025”, a precizat Tatishvili, citat de Agenția de Informare pentru Petrol și Gaze din Rusia (angi.ru).

Potrivit oficialului georgian, în septembrie-octombrie ar urma să sosească în Georgia o navă specială, care, după studierea datelor seismice, va alege locul în care va fi efectuat forajul.

„Șapte ani este o perioadă standard la nivel internațional pentru explorare. Anul acesta se vor încheia lucrările seismice. Probabil că va dura un an și jumătate pentru a interpretarea datelor, pentru reducerea riscurilor și selectarea locației în care va fi săpată sonda", a explicat Tatishvili.

OMV Petrom este implicată în operațiuni și în alte regiuni din Marea Neagră. Profit.ro a anunțat că OMV Petrom a plătit pe participația de 42,86% din proiectul offshore Han Asparuh din Bulgaria, deținută de principalul acționar, OMV, 181 milioane de lei, cu aproximativ 50 de milioane de lei mai mult decât suma anunțată inițial, de 27 milioane de euro (131 milioane lei).

Explorarea platoului continental românesc din Marea Neagră a început în anul 1969. Prima descoperire de hidrocarburi a avut loc în 1980, iar prima producție în Marea Neagră a început în anul 1987. În prezent, OMV Petrom are operațiuni de explorare, dezvoltare și producție în apele de mică adâncime (perimetrul Istria) și operațiuni de explorare în parteneriat cu ExxonMobil (care recent s-a înțeles cu Romgaz pentru vânzarea participației sale în proiect pentru 1,07 miliarde de dolari, tranzacția urmând a fi finalizată în această lună) în apele de mare adâncime (Neptun Deep).

Tag Cloud