Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Explorare si Productie Repsol, partenerul OMV Petrom, noi investiţii în România

Repsol, partenerul OMV Petrom, noi investiţii în România

Repsol

Gigantul petrolier spaniol Repsol, partener de explorare al OMV Petrom în patru perimetre onshore din sudul Carpaţilor Meridionali şi al Carpaţilor de Curbură, a făcut noi majorări de capital la companiile pe care le deţine în România, indică documentele consultate de Energy Report.

Astfel, capitalul social al Repsol Târgovişte a fost majorat de la 37,6 milioane de lei la 105,3 milioane de lei, prin aport în numerar. De asemenea, capitalul social al Repsol Piteşti a fost majorat de la 13,3 milioane de lei la 15,9 milioane lei. O majorare mai mică de capital s-a făcut în cazul Repsol Băicoi, unde s-a urcat de la 33,7 milioane de lei la 113 milioane de lei.

Spaniolii au făcut anul trecut mai multe majorări de capital la toate cele patru companii deţinute în România, inclusiv la Repsol Târgu Jiu de la 3,25 milioane de lei la circa 5 milioane de lei.

În februarie 2013, Repsol a semnat cu OMV Petrom un contract farm-out (de transfer al drepturilor derivate din acordurile de concesiune petrolieră) prin care Repsol cumpăra o participaţie de 49% pentru zona cu adâncime mai mare de 2.500 - 3.000 de metri a perimetrelor onshore de explorare Băicoi V, Târgovişte VI, Piteşti XII şi Târgu Jiu XIII. Parteneriatul s-a făcut pentru evaluarea potenţialului de hidrocarburi al celor patru perimetre.

Cele două mari companii evaluează împreună datele obţinute în cadrul programului de seismică deja derulat pentru a determina oportunităţile de foraj de explorare. La semnarea contractului, OMV şi Repsol estimau că investiţiile pe doi ani pentru forajul de explorare din zonele amintite se pot ridica la 50 de milioane de euro.

OMV Petrom mai are astfel de parteneriate cu ExxonMobil, datând din 2008, şi cu Hunt Oil, din 2010. În plus, austriecii mai au parteneriate de explorare şi/sau producţie încheiate cu grupul Repsol în Libia şi Bulgaria.

Printre ultimele decizii internaţionale ale companiei a fost aceea de a abandona un proiect controversat de explorare de hidrocarburi în largul insulelor Canare după ce forajele preliminare au dus la concluzia că pe concesiunea respectivă nu se află deloc țiței și doar cantități foarte mici de gaze naturale, aşa cum scriam pe larg în Energy Report zilele trecute.

Planurile Repsol de a fora după petrol și gaze pe o concesiune offshore din apropierea Canarelor datează din 2001, dar s-au confruntat cu mari întârzieri din cauza opoziției organizațiilor ecologiste, locuitorilor din zonă și companiilor spaniole de turism, care au contestat în justiție proiectul Repsol și au organizat campanii de protest împotriva acestuia.

Repsol este o companie integrată de ţiţei şi gaze, prezentă în peste 30 de ţări, cu peste 23.000 de angajaţi.

 

Tag Cloud