Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Explorare si Productie ADX Energy i-a dat în judecată pe proprietarii din Timiș care nu permit companiei accesul pe terenurile lor pentru prospecțiuni seismice

ADX Energy i-a dat în judecată pe proprietarii din Timiș care nu permit companiei accesul pe terenurile lor pentru prospecțiuni seismice

ADX Energy prospectiuni Parta Timis

Compania australiană de petrol și gaze ADX Energy, care operează perimetrul de explorare Parța, situat în vestul României, în județul Timiș, în apropiere de granița cu Serbia, a anunțat că i-a dat în judecată pe proprietarii de terenuri pe perimetru care nu permit companiei accesul pe proprietățile lor în vederea derulării de prospecțiuni seismice pentru evaluarea potențialului de hidrocarburi al concesiunii.

Australienii mai spun că, din cauza obstrucționării accesului pe aceste terenuri, lucrările au fost întârziate, făcând imposibilă respectararea termenelor de finalizare prevăzute în acordul de concesiune semnat cu statul român, astfel încât vor solicita Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM) prelungirea perioadei de explorare prevăzute de acordul petrolier, pentru a-și putea finaliza programul de lucrări de prospecțiune și explorare.

"În anumite zone ale perimetrului Parța, procesul de obținere a accesului la terenuri pentru derularea de prospecțiuni seismice a fost foarte lent, fiind în unele cazuri obstrucționat de activități ilegale ale proprietarilor, ceea ce a dus la declanșarea de proceduri în justiție pentru asigurarea accesului la aceste terenuri, în confirmitate cu Legea petrolului din România. Aceste proceduri sunt menite să permită companiei să își îndeplinească angajamentele asumate prin acordul de concesiune", se arată în ultimul raport trimestrial al ADX Energy.

Problemele legate de accesul la terenuri afectează serios activitatea companiei și împiedică finalizarea la timp a programului de lucrări de explorare, mai precizează australienii. "În consecință, ADX Energy va solicita prelungirea perioadei de explorare, pentru a-și putea finaliza programul de lucrări", afirmă compania.

ADX Energy mai spune că se află în discuții cu mai multe companii pentru semnarea de acorduri de farm-out în vederea forării de sonde de explorare în mai multe zone ale perimetrului Parța.

Zăcăminte modeste, rentabilitate mare

"Atractivitatea economică a concesiunii este susținută de adâncimea redusă a țintelor de foraj, de 800 până la 2.000 de metri, de costurile mici de foraj, de sub 2 milioane dolari per sondă, de prezența infrastructurii de transport necesare, de legislația fiscală atractivă și de proximitatea piețelor europene de livrare, ceea ce face ca descoperiri de hidrocarburi relativ modeste să asigure randamente investiționale excelente, chiar și după ieftinirea semnificativă a țițeiului", spun cei de la ADX Energy.

În octombrie anul trecut, ADX Energy anunța că, pe baza prospecțiunilor seismice derulate până atunci, estimează resursele de hidrocarburi de pe concesiunea Parța la 8,1 milioane barili țiței și 1,09 miliarde mc gaze naturale și preciza că are ca obiectiv demararea forajului unor sonde de explorare în a doua jumătate a lui 2015.

Estimarea era una medie, varianta pesimistă fiind de 2,4 milioane barili țiței și 0,29 miliarde mc gaze naturale, iar cea optimistă – de 16,8 milioane barili țiței și 2,32 miliarde mc gaze naturale. Luând ca reper estimările ANRM cu privire la rezervele de țiței și gaze ale României la nivelul anului 2014, descoperirile anunțate de ADX Energy ar reprezenta, în estimarea lor medie, circa 2,3% din rezervele naționale de țiței și 0,96% din rezervele de gaze naturale ale țării.

ADX Energy este operatorul concesiunii Parța și deține 50% din drepturi, cealaltă jumătate fiind achiziționată de firma austriacă Rohöl-Aufsuchungs Aktiengesellschaft (RAG), prin acoperirea costurilor trecute ale proiectului și asumarea anticipată a unei părți din cele viitoare.

Amenințau încă de anul trecut

În iulie anul trecut, Paul Fink, director tehnic al ADX Energy și administrator al filialei românești ADX Panonia SRL, declara că australienii ar putea investi până la 100 milioane de euro în lucrări de explorare-exploatare în Timiș și că încearcă să convingă investitorii că România sprijină activităţile legate de petrol şi gaze, întrucât strângerea de fonduri "nu este partea uşoară".

Pe de altă parte, Fink se plângea că firma întâmpină probleme cu accesul pe unele terenuri din perimetrul concesionat pe care intenționează să facă lucrări de explorare și prospecțiuni seismice. Fink a mai spus că, din păcate, în România, legile care se referă la lucrările de explorare pentru petrol și gaze sunt uneori interpretate greşit, arătând că ADX Energy a primit comanda din partea statului de a prospecta aceste suprafeţe şi de aici ar rezulta obligaţia de a se permite companiei accesul pe aceste suprafeţe, ceea ce înseamnă că proprietarii şi arendaşii trebuie să permită companiei să lucreze.

"Nu se poate ca fiecare dintre miile de proprietari de teren din regiunea concesiunii noastre să decidă personal şi arbitrar dacă în România sunt permise sau nu prospecţiunile după resurse minerale. Pentru a obţine acest drept de acces garantat de către stat am îndeplinit multe obligaţii, pentru a obţine concesiunea pentru explorare, desigur şi în ceea ce privește standarde de mediu şi de siguranţă", a declarat Fink.

El a adăugat că ADX Energy dorește să evite orice incertitudine, dar şi "orice nemulţumire sau orice ceartă", însă a avertizat că legislaţia românească oferă companiei posibilitatea de a porni o acţiune în instanţă după 60 de zile, pentru a obţine accesul pe terenuri pe termen scurt pentru lucrările sale.

"Fireşte că dorim să evităm orice conflict şi că dorim să găsim împreună cu familiile şi companiile un acord şi, precum am spus, trebuie şi vrem să îi despăgubim pentru pierderile cauzate recoltelor sau alte daune. Pentru noi este important să discutăm cu toate persoanele implicate, noi suntem deschişi pentru a răspunde tuturor întrebărilor. În mod repetat auzim că oamenilor le este teamă de exproprieri – ca în cazul construcţiilor de drumuri. Drepturile de proprietate nu sunt afectate deloc de lucrările noastre. Este vorba doar despre permiterea accesului pe teren pentru o perioadă scurtă, de una până la două zile. Chiar şi dacă sunt descoperite zăcăminte minerale, terenul rămâne bineînţeles în proprietatea proprietarului terenului. O altă problemă este aceea că, uneori, este greu să se găsească proprietarul actual al unei parcele, deoarece datele autorităţilor locale sau din cadastru nu mai sunt actuale. Cu toate acestea, încercăm să îi contactăm direct pe proprietari sau pe arendaşi. În cazul în care cineva se consideră ca fiind tratat injust, suntem recunoscători pentru aflarea acestui fapt. Pe pagina noastră de internet am creat un spaţiu de comunicare şi răspundem oricând întrebărilor. În timpul lucrărilor vom avea la fața locului şi o echipă de jurişti, care îi va putea consilia pe proprietarii de teren care se simt trataţi nedrept şi vom plăti rapid şi nebirocratic compensările menţionate anterior", a mai spus administratorul ADX Panonia SRL.

Nu caută gaze de șist

Fink a arătat că, potrivit legislației românește, un proprietar nu poate refuza accesul ADX Energy pe terenuri, întrucât, în caz contrar, companiei i-ar fi imposibil să își îndeplinească angajamentele asumate față de statul român. "Legea îl protejează însă şi pe proprietarul de teren, deoarece suntem obligaţi să plătim compensări corespunzătoare pentru perioada scurtă de timp în care intrăm pe teren pentru a efectua măsurători geofizice. În plus, activitatea noastră este legată de îndeplinirea mai multor cerinţe de mediu şi de siguranţă", arată directorul tehnic al ADX Energy.

În aprilie 2013, australienii spuneau că au finalizat colectarea de date seismice 2D pe o suprafață de 90 de kilometri pătrați din cadrul perimetrului și au început procesarea acestor date și că, totodată, au decis întreruperea programului de prospecțiuni până în iulie, din cauza ploilor masive și a inundațiilor locale, precizând că acesta va reîncepe după principalul sezon de recoltă al anului, când australienii se așteaptă la un grad de acceptare sporit din partea localnicilor, ca urmare a faptului că, în sezonul uscat, amprenta ecologică a lucrărilor este mai redusă, mai ales în ceea ce privește prospecțiunile seismice 3D.

Potrivit presei locale, locuitorii din regiune și-au manifestat nemulțumirea față de lucrările de prospecțiuni seismice derulate în zonă, unii dintre aceștia acuzând derularea acestora pe proprietățile lor private fără acordul lor, iar alții suspectând că ar fi vorba de explorări pentru gaze de șist și temându-se de efectul acestora asupra mediului ambiant.

În replică, autoritățile locale au susținut că nemulțumirile sunt doar rezultatul unor dezinformări. La rândul lor, australienii au precizat că nu intenționează să utilizeze în România metode neconvenționale, precum cele folosite la explorarea pentru gaze de șist.

Tag Cloud