Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri04192024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Explorare si Productie OMV a finalizat tranzacția cu Statoil prin care a preluat participații la câmpuri offshore norvegiene și britanice din Marea Nordului

OMV a finalizat tranzacția cu Statoil prin care a preluat participații la câmpuri offshore norvegiene și britanice din Marea Nordului

z OMV Marea Nordului

Austriecii de la OMV, compania-mamă a Petrom, au finalizat tranzacția cu Statoil, compania de petrol și gaze controlată de statul norvegian, prin care OMV a preluat de la norvegieni participații la câmpuri petroliere și gazeifere din Marea Nordului, achiziția fiind finanțată prin reduceri ale capitalului de lucru, vânzări de active de pe segmentul de rafinare, cash-flow propriu și bani proveniți din facilitățile de creditare aflate la dispoziția OMV.

Autoritățile relevante au acordat aprobările legale necesare, se arată într-un comunicat al OMV.

OMV a cumpărat 19% din drepturile aferente câmpului Gullfaks și 24% din cele ale câmpului Gudrun, localizate pe platforma continentală a Norvegiei. În plus, austriecii au mai preluat 30% din drepturile aferente câmpului Rosebank și 5,88% din cele le câmpului Schiehallion, ambele situate la vest de insulele Shetland, la ambele active OMV deținând deja participații anterior recentei tranzacții.

Acordul cu Statoil prevede și stabilirea unui parteneriat de cercetare-dezvoltare între cele două companii, precum și opțiunea de stabilire a unor acorduri de tip farm-in (în care se împart costurile de dezvoltare între compania care deține concesiunile și partener) pentru alte licențe de explorare.

Cresc rezervele și producția

În total, OMV a cumpărat de la Statoil active în valoare de 2,65 miliarde de dolari.

"Tranzacția este o componentă esențială a strategiei OMV de concentrare pe activitățile de explorare și producție de pe piețele stabile din punct de vedere politic și va reprezenta un factor substanțial în ceea ce privește atingerea țintelor noastre pentru 2016. Prin această tranzacție, ne consolidăm prezența în regiunea de creștere care este pentru noi Marea Nordului", a declarat CEO-ul OMV, Gerhard Roiss.

În urma tranzacției, rezervele de hidrocarburi ale OMV se majorează în mod substanțial, crescând cu circa 320 de milioane de barili echivalent petrol. Creșterea de producție a OMV este estimată la 25.000 de barili echivalent petrol pe zi la 1 noiembrie 2013, urmând să se majoreze la 40.000 de barili echivalent petrol pe zi în 2014 și 58.000 de barili echivalent petrol pe zi în 2016.

Tranzacția cu Statoil a fost finanțată prin reduceri ale capitalului de lucru, vânzări de active de pe segmentul de rafinare, cash-flow propriu și bani proveniți din facilitățile de creditare aflate la dispoziția OMV. În prima jumătate a acestui an, OMV a avut la dispoziție cash în sumă de circa 1,6 miliarde de euro, precizează compania.

 

Tag Cloud