Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri04192024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Energie Regenerabila Stiri Energie Regenerabila Biocombustibili CE s-a razgandit: vrea sa limiteze biocombustibilii din carburanti

CE s-a razgandit: vrea sa limiteze biocombustibilii din carburanti

biodiesel pump with flowers

Comisia Europeana a propus, in toamna, amendarea legislatiei europene si limitarea utilizarii biocombustibililor in carburanti, dupa ce culturile energetice au canibalizat productia agricola destinata industriei alimentare, iar noua tehnologie nu s-a dovedit atat de nepoluanta.

Astfel, potrivit propunerii, ponderea biocombustibililor utilizati in domeniul transporturilor ar trebui limitata la nivelul curent – de 5%, fata de 10% in directiva initiala. De asemenea, Comisia Europeana vrea sa introduca noi limitari privind ponderea terenurilor agricole utilizate pentru culturi energetice si pentru evitara despaduririlor. O alta limitare vizeaza emisiile de dioxid de carbon ale biocombustibilului. Potrivit propunerii, acestea trebuie sa fie cu 35% mai mici decat combustibilul fosil pe care-l inlocuiesc.

In Romania, ponderea biocarburantilor utilizati in motorina si motorinza este prevazuta sa creasca de la 6% - la 1 ianuarie 2013, la 10% pana in 2019.

Obligativitatea utilizarii biocombustibililor in carburanti a fost introdusa tot printr-o directiva a Uniunii Europene. Directiva calitatii combustibililor a limitat utilizarea sulfului si a plumbului in benzina si a introdus obligativatea utilizarii biocombustibililor in benzina si motorina.

Tag Cloud