Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Wed04172024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Electricitate Stiri Electricitate Productie si Distributie Directorul general al ELCEN, demisie la niciun an de la instalare

Directorul general al ELCEN, demisie la niciun an de la instalare

Gabriel Ignat

 

Gabriel Ignat, directorul general al Electrocentrale București (ELCEN), cel mai mare producător de energie termică din România, a anunțat că se retrage din funcție începând cu 6 martie. Acesta ocupa din 31 martie 2014 funcția de director general.

În februarie, compania anunţa că totalul datoriilor ELCEN către furnizorii de gaze naturale și servicii conexe se ridică la 315 milioane de lei. Dintre aceste datorii, 125 milioane de lei sunt către Romgaz, 88 milioane de lei către Distrigaz Sud Rețele, 71 milioane de lei către OMV PETROM GAS şi 31 milioane de lei către Transgaz.

Pentru eliminarea riscului ca bucureștenii să rămână fără căldură, de-a lungul anilor, ELCEN a contractat credite de consum pentru plata combustibilului consumat în procesul de producție. Valoarea rămasă de rambursat este de 570 milioane de lei. În prezent, ELCEN se află în proces de a contracta un nou credit, în valoare de 150 milioane de lei, pentru a diminua valoarea facturilor restante la combustibil.

Pe de altă parte, compania are şi creanţe. Astfel, în 2014, gradul mediu de încasare al energiei termice a fost de 60%. În perioada 1 ianuarie – 11 februarie 2015, ELCEN a înregistrat un grad mediu de încasare de 33%, calculat prin raportarea încasărilor din contul escrow al ELCEN la valoarea energiei termice și a dobânzilor facturate pentru aceeași perioadă.

Să spunem şi că datoriile înregistrate de RADET București către Electrocentrale București sunt în continuă creștere. Astfel, la 31 ianuarie a.c., RADET datora ELCEN 3.580 milioane de lei, din care 2.503 milioane de lei pe energie termică, 431 milioane de lei dobânzi de întârziere şi 646 milioane de lei penalități în diferite stadii de judecată.

Întârzierea la plată a facturilor de energie termică este de peste doi ani. În prezent, conform evidenței contabile, se încasează de la RADET factura din decembrie 2012.

 

Tag Cloud