Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri10042024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Preturi Benzina Stiri Preturi Benzina Preturi Benzina Petrom anticipează o primă de tranzacționare redusă între Brent și Ural, deci o evoluție a prețurilor similară celei din UE

Petrom anticipează o primă de tranzacționare redusă între Brent și Ural, deci o evoluție a prețurilor similară celei din UE

Petrom rezultate

Prețul combustibililor din România va evolua paralel cu cel al celorlalte state europene, Petrom considerând că prima de tranzacționare dintre Brent și Ural, care, istoric, în ultimii douăzeci de ani s-a situat la 4 dolari pe baril, va rămâne "relativ mică", ceea ce va defavoriza evoluția prețului carburanților pe piața locală, care utilizează atât ca materie primă, cât și în formula de calcul a combustibililor, Uralul.

În ultimul timp, Ural-ul s-a tranzacționat la un discount de sub un dolar pe baril față de Brent, existând zile în care el a beneficiat și de o primă de tranzacționare.

"Pentru 2013, estimăm că prețul mediu al țițeiului Brent se va situa peste valoarea de 100 dolari/baril, iar diferențialul Brent-Ural va continua să fie relativ mic", se precizează în raportul de prezentare a rezultatelor OMV Petrom pe semestrul întâi. CEO-ul companiei, Mariana Gheorghe, a refuzat ca de fiecare dată să facă vreo estimare cu privire la evoluția viitoare a prețului carburanților.

Cerere în scădere cu 7%

Raportul Petrom conține însă câteva indicii cu privire la soarta prețurilor benzinei și motorinei. Pe partea de cerere, Petrom se află într-o situație destul de delicată. În prima jumătate a anului, volumul total al vânzărilor din marketing a scăzut cu 7% față de perioada similară a anului trecut, din cauza vânzărilor comerciale mai mici, care au scăzut cu 18%. Într-o măsura relativ mare, scăderea este atribuită și finalizării tranzacției de vânzare a Petrom LPG la începutul anului 2013. În segmentul de retail, volumul total al vânzărilor s-a situat la același nivel ca în primele șase luni ale anului trecut, în linie cu evoluția pieței, susține Petrom. Totuși, comparând evoluția vânzărilor comerciale din trimestrul al doilea, raportate la același trimestru din 2012, acestea s-au micșorat cu doar 14%, față de nivelul de 18% din prima jumătate a anului, ceea ce ar putea semnaliza o revenire timidă a cererii. Iar creșterea economică de peste 2% ar trebui să-și facă efectul și asupra consumului, asta dacă ea nu este doar o jonglerie statistică a guvernanților, care au obiceiul de închide excel-urile după cum estimează ei că ar dori reprezentanții FMI.

Ofertă mai redusă la țiței, mai mare la gaze

Pe partea de ofertă, încurajator pentru șoferii români este dezideratul CEO-ului Petrom de a produce în plus un baril de hidrocarburi în acest an. "Vreau măcar ca pentru pri­ma dată de la pri­vatizare să livrăm un baril în plus în 2013 față de anul trecut. Am reușit în primul semestru“, a declarat Mariana Gheorghe, CEO-ul Petrom. Și într-adevăr, pe primul semestru, producția de țiței și gaze a Grupului a ajuns la 33,2 milioane barili echivalent petrol, în timp ce, în România, producția totala de țiței și gaze a fost de 31,1 milioane barili echivalent petrol, mai mare față de producția din perioada similară a anului trecut. Din păcate pentru șoferi, în ceea ce privește producția interna de țiței, aceasta a fost de 14,2 milioane barili, cu 1,3% mai mică decât cea pe primele șase luni ale lui 2012, în special din cauza declinului natural din zăcămintele-cheie.

Costuri de producție mai mici

O veste mai bună vine însă de pe partea costurilor de producție. Acestea au scăzut cu 6% față de prima jumătate a anului trecut, în pofida evoluției ușor negative a cursului valutar (deprecierea dolarului cu 1% față de leu). Costurile de producție din România, exprimate în dolari, au scăzut la 14,28 dolari pe baril, în special datorită managementului strict al costurilor. Iar tendința continuă și în 2013, costurile de producție din trimestrul al doiulea fiind cu 3% mai mici decât cele din primul trimestru. O veste proastă, pe termen scurt, vine însă din partea sectorului de investiții. Investițiile în prima jumătate a anului au fost mai reduse, ele urmând a fi compensate de investiții mai mari în partea a doua a anului. Cheltuielile de explorare, de 80 milioane lei pe cel de-al doilea trimestru, au fost semnificativ mai mici decât cele din trimestrul întâi, ca efect al costurilor mai mici cu achiziția seismică (campania de achiziție seismica 3D în Marea Neagră s-a finalizat în T2/13). Producția zilnică totală a crescut ușor față de trimestrul întâi, datorită unei contribuții mai mari a producției din România, care a compensat integral scăderea producției din Kazahstan. Volumele de vânzări ale Grupului au fost stabile comparativ cu nivelul T1/13, vânzările mai ridicate de gaze și condensat compensând vânzările mai scăzute de țiței.

Tag Cloud