Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Rafinare si Marketing Citigroup anticipează o revoluție: producătorii de mașini, camioane și locomotive vor renunța la petrol în favoarea gazului natural

Citigroup anticipează o revoluție: producătorii de mașini, camioane și locomotive vor renunța la petrol în favoarea gazului natural

20130401 - CitigroupCererea de produse petroliere ar putea atinge un punct de inversiune la sfârșitul acestui deceniu, din ce în ce mai mulți producători de mașini, camioane, motoare de locomotive sau centrale îndreptându-și atenția către gazul natural în defavoarea petrolului, susțin analiștii de la Citigroup Inc.

Aceștia își bazează predicția pe evoluția pe piața americană a prețurilor celor două materii prime, evoluție care oferă o motivație extrem de puternică companiilor de a efectua tranziția de la petrol la gaze naturale. În prezent, țițeiul este de patru ori mai scump decât cantitatea de gaz necesară pentru a produce aceeași cantitate de energie, potrivit indicilor futures tranzacționați pe bursa de la New York.

"Tranziția de la petrol la gaz este deja în desfășurare în SUA", a declarat Seth Kleinman, șeful diviziei de cercetare energetică pentru Europa al Citigroup, care a redactat, împreună cu alți patru angajați ai companiei un raport citat de Bloomberg. Alte state ar putea prelua exemplul Statelor Unite, susțin aceștia, ca urmare a faptului că gazul natural devine din ce în ce mai abundent. În plus, fenomenul ar putea fi amplificat de intensificarea eforturile anti-poluare din aceste state.

China, de exemplu, deține deja 40.000 de camioane care funcționează cu gaz natural lichefiat (LNG) și intenționează să creeze mii de stații de alimentare pentru acest tip de vehicule. În SUA, un număr din ce în ce mai ridicat de companii și autorități publice utilizează deja LNG sau alte tipuri similare de combustibili bazate pe gazul natural, precum gazul natural comprimat (CNG).

Canada, Rusia și India testează în prezent locomotive care se bazează pe utilizarea de LNG, susțin analiștii Citigroup. La fel și BNSF Railway Co., o unitate a Warren Buffett’s Berkshire Hathaway Inc. (BRK/A), care la începutul acestui an a anunțat că până la finalul lui 2013 va pune în funcțiune 6 locomotive care vor opera pe bază de LNG.Screen Shot 2013-04-02 at 6.46.07 AM

Gazul natural ar putea înlocui petrolul ca principal furnizor de electricitate în Orientul Mijlociu, India sau America Latină, susține Citigroup, care anticipează că și companiile de transport internațional și cele petrochimice se vor adapta cererii pieței.

"Creșterea cererii de petrol ar putea atinge vârful său istoric mai devreme decât anticipează piața", susșine Kleinman. În opinia sa, tendința de eficientizare a consumului de petrol s-ar putea suprapune celei de înlocuire a acestui produs cu gazul natural, ceea ce va conduce la scăderea cererii globale la un nivel de 91 de milioane de barili pe zi.

Tag Cloud